8 найкращих протиракових продуктів. Час почати додавати їх у свій раціон.

За даними Американського онкологічного товариства, у середньостатистичної дорослої людини у Сполучених Штатах ймовірність розвитку раку протягом життя становить близько сорока відсотків [1]. З огляду на поширеність цього захворювання лікарі та вчені постійно шукають методи лікування та способи лікування. У галузі онкологічних досліджень одним із головних напрямів є профілактика. Хоча більшість експертів сходяться на думці, що немає способу гарантувати відсутність раку, існує безліч факторів життя, які можуть значно знизити ризик.

Реклама
Одним із таких факторів є дієта. Вживання певних продуктів, що борються з раком, хоч і не може активно боротися з хворобою, може допомогти їй запобігти. «Дослідження показують, що постійний вибір здорової їжі з часом може знизити ризик розвитку раку, але не можна з абсолютною впевненістю стверджувати, що їжа може запобігти раку», — каже дієтолог Ліндсі Вольфорд. «Гарантій немає» [2].

Харчові звички, що впливають ризик розвитку раку, можуть бути пов’язані з надлишком одних речовин і недоліком інших.
Гамбургер і цибулинні кільця — популярний фаст-фуд
Джерело: Shutterstock
Надлишок червоного та обробленого м’яса, алкоголю, рафінованих вуглеводів, смаженої їжі та цукру може збільшити ризик розвитку раку. Те саме відноситься і до нестачі фізичних вправ і нестачі продуктів, багатих на фітохімічні речовини [3]. Можливо, ви чули термін «продукти проти раку» раніше. Щоб було ясно, немає продуктів, які могли б фактично боротися з раком, проте є деякі продукти, які при регулярному вживанні забезпечують організм певними поживними речовинами, необхідними для запобігання розвитку раку.

«Продукти проти раку» зазвичай є рослинними продуктами, що містять фітохімічні речовини (згадані вище). Ці хімічні речовини, також звані фітонутрієнтами, є сполуками, що містяться в рослинах, які можуть допомогти запобігти ряду хронічних захворювань, включаючи рак [2]. Щоб знизити ризик розвитку раку, лікарі, дієтологи, нутриціологи та інші фахівці охорони здоров’я рекомендують регулярно вживати різноманітні фрукти та овочі, багаті на фітохімічні речовини.

Докладніше: У жінки діагностували рак товстої кишки у 32 роки. Ось її перші симптоми

8 продуктів проти раку, які допоможуть знизити ризик розвитку раку
Інгредієнти здорової дієти, що підтримує або покращує загальний стан здоров’я
Джерело: Shutterstock
Вольфорд каже, що найкращий спосіб отримати максимальний захист від раку — це вживати різноманітні фрукти та овочі, і найпростіший спосіб зробити це — «є веселку», тобто вибирайте веселку», тобто вибирайте веселку. «Майте на увазі, що було виявлено та досліджено понад 4000 фітохімічних речовин», – каже вона. «Немає якогось одного суперпродукту, який містив би їх усі. Усі вони пропонують різні функції та переваги» [2]. Наступні продукти відомі як потужні засоби боротьби з раком. Це ні в якому разі не вичерпний список, але включення їх до свого раціону — добрий початок зниження ризику розвитку раку.

1. Хрестоцвіті овочі

Джерело: Shutterstock
До хрестоцвітих овочів належать рукола, бок-чій, броколі, брюссельська капуста, качанна капуста, цвітна капуста, кучерява капуста та ріпа, серед багатьох інших. Вони багаті на ряд важливих поживних речовин, включаючи каротиноїди (бета-каротин, лютеїн і зеаксантин), вітаміни C, E і K, фолат і мінерали [4].

Ці ситні овочі також є відмінним джерелом глюкозинолатів, індолів та ізотіоціанатів, які є сірковмісними хімічними речовинами, що надають хрестоцвітим овочам їх гострий аромат. Ці сполуки пов’язані з нижчим ризиком розвитку раку легень та товстої кишки [5]. Дослідження показали, що вживання хрестоцвітих овочів може знизити ризик розвитку кількох видів раку, включаючи рак простати, товстої кишки, легень та молочної залози [4].

2. Куркума
Порошок куркуми в дерев’яній ложці зі свіжим цілим і нарізаним коренем на задньому плані
Джерело: Shutterstock
Ця популярна яскраво-помаранчева спеція походить з кореня рослини куркуми і відноситься до сімейства імбирних корисних властивостей [6] Існують деякі дослідження, що показують, що куркума може відігравати роль у профілактиці раку, можливо тому, що вона знижує рівень запалення у всьому тілі.

Запалення лежить в основі більшості хронічних захворювань, включаючи рак, тому зменшення запалення в організмі може запобігти йому. Інші дослідження показують, що включення куркуміну до хіміотерапевтичного лікування може зробити його більш ефективним [7] і що він може захистити здорові клітини від ушкоджень, спричинених променевою терапією [8].

3. Гриби
Плетений кошик з різними сирими грибами на дерев’яному столі
Джерело: Shuttestock
Дослідження, проведене серед більш ніж 36 тисяч японських чоловіків протягом кількох десятиліть, показало, що вживання грибів може знизити ризик розвитку раку простати, особливо у чоловіків віком понад 50 років [9]. Гриби є гарним джерелом вітамінів, мінералів та антиоксидантів, зокрема L-ерготіонеїну, який, як вважають, пом’якшує окислювальний стрес. Окислювальний стрес викликаний неправильним харчуванням та способом життя, а також екологічними токсинами, які можуть призвести до хронічного запалення та захворювань [9].

Інше дослідження також показало, що вживання грибів надає профілактичну дію на рак молочної залози у жінок [10].

Прикладами цих видів грибів є рейші, трутовик різнокольоровий, шиитаке і майтаке. терапію раку для імунної системи [21].

Докладніше: Кращі продукти для включення до свого раціону, щоб допомогти знизити ризик раку шкіри

4. Овочі сімейства цибулевих
половина жовтої цибулі, ізольована на білому тлі крупним планом
Джерело: Shutterstock
До овочів сімейства цибулевих належать цибуля, цибуля-шалот, цибуля-порей та часник. Хоча дослідження впливу цих овочів на рак були спостережливими, вчені у всьому світі послідовно виявляють зв’язок між вживанням часнику та цибулі та запобігання раку кишечника, наприклад, раку товстої кишки [13]. Фактично дослідження 2019 року, проведене серед більш ніж 1600 китайських чоловіків і жінок, показало, що у тих, хто їв більше часнику та цибулі, ймовірність розвитку колоректального раку була на 79 відсотків нижчою [14].

5. Вакаме
Палички для їжі з японським салатом з морських водоростей у мисці на столі, крупний план
Джерело: Shutterstock
Існують деякі дослідження на тваринах і в лабораторіях, які показують, що вживання в їжу вакамі, їстівного виду морських водоростей, може пригнічувати ріст клітин раку молочної залози, раку. Успіх цих досліджень ще не був відтворений на людях, тому потрібні додаткові дослідження, щоб визначити точну роль, яку вакамі відіграє у профілактиці раку.

Вакам також є відмінним джерелом йоду, необхідного мінералу. Коли йдеться про йод та профілактику захворювань, дослідження показали, що як надлишок, так і недолік можуть впливати на зниження ризику розвитку раку щитовидної залози [22]. Тому в цьому випадку ваша мета має полягати в отриманні достатньої кількості йоду зі свого раціону. Вакам в середньому містить близько 42 мкг [23] йоду на порцію, що становить близько 28% від вашої добової норми [24].

6. Продукти, багаті на лікопін
Продукти, багаті на лікопін, з текстом «Лікопін». Натуральні джерела лікопіну: помідори, грейпфрут, гранат, червоний болгарський перець, манго, цибуля, вишня і морква. Концепція охорони здоров’я.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *